Новини

Кредитен чатбот в помощ на Пощенска банка

Дата

18 сеп 2018

Tema

Sirma Group

Първият банков кредитен чатбот в България вече е онлайн

Първият банков кредитен чатбот у нас – EVA (Electronic Virtual Assistant), който ще отговаря на потребители в популярното приложение Facebook Messenger, вече е онлайн. ЕVA е продукт на технологичното партньорство на Пощенска банка и Сирма Бизнес Консултинг АД (СирмаБК). Клиентите на банката могат да общуват с електронния виртуален асистент чрез Facebook Messenger в удобно за тях време и място, като получават полезна и структурирана информация за банковите продукти, кредитни карти и програми за обединение на задълженията.

„Идеята за създаването на чатбот, дойде като естествено продължение на стратегията за дигитализация на Пощенска банка и стремежа ни да общуваме с клиентите си по най-удобния за тях начин. Това изискване намери своето превъплъщение в EVA. Сега потребителите могат да получат необходимата им информация в директен разговор с него в Messenger-а, без да нарушават комфорта си. Чрез EVA даваме на потребителите уникалната възможност да изберат подходящи решения според потребностите си, като общуват с банката лесно – така, както комуникират със своите познати. За сега имаме план чатботът да се развива и услугите, които ще се предоставят чрез него, да стават все повече“, коментират от Пощенска банка.

Чатбот решения за бизнеса

С новата чатбот услуга реализирана за Пощенска банка, Сирма направи поредна крачка в прилагането на иновативни финансови решения и услуги, които да улесняват максимално потребителите. Ние сме доволни и признателни на експертите в Банката, които сами избраха канала за комуникация, който според последните проучвания на пазара (данни на www.statista.com) се използва от над два милиона потребители в България. Ние в СирмаБК вярваме, че клиентите все по-често търсят неформално общуване с обслужващата ги финансова институция, независимо от своята локация - дом, офис, на кафе или на път – и те искат банката на която разчитат да е в телефоните им.

Изкуствен интелект за по-добро клиентско преживяване

Цветомир Досков, Изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг, сподели - ” Решаваща роля за реализацията на проекта е резултат от отличните взаимоотношения между партниращите организации. Доказаната технологична експертиза на екипа от СирмаБК и визията на мениджърите на Пощенска банка, че дигитализацията в банковия сектор изисква бързо въвеждане на нови услуги и добавяне на дигитални канали за комуникация предпочитани от клиентите, доведе до реализацията на нов информационен и продажбен канал, който допълва професионалното обслужване предоставяно от служителите на банката при посещение на място.

В същото време, софтуерното решение чатбот спокойно извършва най-монотонната част от работата на служителите и им помага да бъдат пренасочени към по-високо продуктивни дейности. Софтуерът позволява да се отговаря автоматично на най-често задаваните въпроси чрез текст, снимки, линкове и други елементи. В ролята си на електронен виртуален асистент, той консултира потребителите дистанционно, по-бързо и посредством предпочитаните от тях начини на общуване и устройства.

Технологичното обновление на банките не е просто избор на по-добра ИТ инфраструктура и софтуер, а цялостна нова стратегия за управление на дейностите и развитие на нови продукти и услуги в дигиталната ера. Продукти или решения като кредитния чатбот, изискват вграждане на алгоритми на базата на изкуствен интелект, като целта на решението е да подпомогне работата на хората заети с обслужване на клиенти - да повишат своите резултати и постигнат поставените цели”, добави г-н Досков.

Чатбот приложенията са все по-предпочитан начин за комуникация, защото процеса на обслужване, предлага на потребителите персонализирани услуги и подобрява изживяването им в контакта с компанията. Големото предимство е, че е на линия 24 часа и е леснодостъпен – според социалната медия или друг независим дигитален канал за комуникация, предпочитан от клиента.

Чатботът на Пощенска банка, има собствена Facebook страница. Потребителите могат да пишат на EVA и през официалната фейсбук страницата на Пощенска банка.

За СирмаБК и новостите в стратегията на компанията може да прочетете на www.sirmabc.com.