Новини

Датикум стана член на Amsterdam Internet Exchange

Дата

29 юли 2015

Tema

Sirma Group

Българският център за данни „Датикум“ АД (Daticum) се присъедини към най¬големия световен център за обмен на IP трафик между глобални оператори ¬ Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Членството в най¬голямата организация за обмен на IP трафик между глобални оператори, ще предостави на клиентите на Датикум директна свързаност с над 700 IP мрежи, които генерират бизнес трафик от над 4 терабита в секунда. То ще гарантира още по¬високо качество на услугите, които компанията предоставя на клиентите си.

Сред членовете на Amsterdam Internet Exchange са както малки и средни компании, така и глобални лидери в сферата на интернет съдържанието като Google и Akamai” – сподели Милен Николов, технически директор на „Датикум“. Това са традиционни интернет доставчици, международни телекоми, мобилни оператори, доставчици на онлайн съдържание, на гласови интернет услуги, на интернет приложения, хостинг компании, телевизионни оператори и други.

Освен в Амстердам, организацията поддържа точки за обмен на интернет трафик в Хонконг, в Карибския регион, в Ню Йорк, Калифорния и Чикаго. Тя е и създател на първите точки за мобилен пиъринг – Global GPRS Roaming Exchange (GRX) и Mobile Data Exchange (MDX), които осигуряват обмена на мобилни данни между операторите.

„Датикум”АД е част от „Сирма Груп Холдинг“ АД, която планира първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ¬София) през м. септември 2015.