Новини

GraphDB 8.8.0. обогатява използването на графа на знанието

Дата

23 яну 2019

Tema

Sirma Group

graphdb-enriches-kgraph

Онтотекст АД, водеща компания в областта на семантичните бази данни, съобщи за ново обновление - версия 8 на своята семантичната граф база GraphDB 8.8.0. Новата версия предлага интеграция с MongoDB за управление на мета данни в голям мащаб, ново семантично търсене на сходство, базирано на вграждане на графи, както и по-бързо и по-гъвкаво пълнотекстово търсене ( FTS) конектори.

Сред най-интересните функционалности на GraphDB 8.8 е новият плъгин за MongoDB. Тя позволява на потребителите да задават запитвания от MongoDB на JSON-LD сериализирани данни. Интеграцията с MongoDB също така позволява на разработчиците и архитектите на решения да подобрят значително производителността на записите на техните RDF решения, когато се занимават с документно-ориентирани данни. Оценката LDBC Semantic Publishing Benchmark показва постигане на над 80 пъти по-високи скорости на обновяване за хранилище, съдържащо метаданни за милиони документи.

В предишната версия беше въведен нов плъгин, който изпълняваше заявки при подобни условия, документи и обекти, което подпомагаше концептуалното съвпадение в графите на знанието. Сега, GraphDB 8.8.0 позволява на потребителите да извършват търсения за семантично сходство на базата на вграждане на взаимоотношения в графа (субекти-предикати-обекти, тройки или предикации) в силно мащабируемо векторно пространство. Подобно на интегрирането на пълнотекстово търсене като FTS конектори, потребителя може да дефинира индекси на сходство, които могат да бъдат използвани по-късно като част от SPARQL заявки за ефективно извличане на семантично подобни възли от RDF граф.

Новата версия също така помага на екипите по поддръжката да ускорят времето за архивиране на големи хранилища, посредством новия бърз механизъм за архивиране на големи масиви в GraphDB Cluster.

Друга ключова характеристика на GraphDB 8.8 е добавянето на конфигурируемо протоколиране на разширени заглавия. Това позволява на потребителите и архитектите на решения да съпоставят транзакции и заявки в решения, базирани на GraphDB. Това ще позволи на оперативните екипи да проследяват и наблюдават транзакциите и заявките във всички системи на Онтотекст.

Най-новатата версия на GraphDB също така предлага няколко подобрения за съвместимост. Те включват по-бързо индексиране, режим само за четене по време на създаването и създаване на конектор от данни, вмъкнати във виртуален граф. Подобренията на конектора позволяват създаването на конектор от данни, заредени от RDF файл, автоматично откриване на полета при създаване на конектор и проследяване на версията. Както обикновено, GraphDB 8.8 е обновен до последната версия на RDF4J 2.4.2 с най-новите поправки на бъгове и функции, въведени в RDF4J.

Компаниите, които са готови да използват семантични граф бази, доказали своята надеждност в решаването на реални бизнес проблеми, може да пробват GraphDB 8.8, за да се уверят колко е улеснено управлението на данни и ускорят откриването на знанията.

Линк към оригиналната публикация.