Новини

Онтоткест подкрепя Hacking Sofia 2016 с отворени данни

Дата

3 юни 2016

Tema

Sirma Group

Водещият семантичен разработчик – Онтотекст ще присъди награда за иновация.Наградата ще получи екипът, разработил иновативно решение в областта на свързаните данни, по време на предстоящия 24 часов хакатон на Столична община (Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016).

Като част от проявата, която ще се проведе на 9 и 10 юни, в Националния дворец на културата, София, Онтотекст ще присъди награда за иновативно решение, което цели подобряване живота на гражданите на столицата. Решението следва да е базирано на отворени данни и да прилага стандартите за свързани данни. Онтотекст предлага парична награда от 1000 лв, заедно с помощ за изпълнение, която включва – менторство, поддръжка и лицензи за Graph DB SE, еквивалентни на 12 000 лв.

Павел Михайлов, ръководител на GraphDB DevEx, ще бъде един от менторите на хакатона, а Милена Янкова, Маркетинг директор, ще бъде член на журито (без право на глас), което ще присъди специалната награда. Онтотекст ще осигури достъп до няколко отворени групи от данни, например свързани данни в Amazon Cloud, така че участниците ще се нуждаят от достъп до интернет, за да бъдат в състояние да създават и тестват своите иновативни решения от областта на свързаните данни.

Хакатон 2016 на Столична община се организира от Иновейшън Стартър в партньорство със Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации. В събитието ще се включат 63 отбора, от 7 университета. Под менторството на журито, екипите ще имат възможност да работят в продължение на цели 24 часа върху своите демо предложения, цифрови платформи, софтуерни решения и презентаци. Те ще бъдат съветвани как да се преодолеят предизвикателствата, пред които е изправена столицата в областта на образованието, здравеопазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство. Кметът на гр. София – г-жа Йорданка Фандъкова е член на журито и ще присъства на церемонията по награждаване.