Новини

Онтотекст представи версия 7 на GraphDB

Дата

19 апр 2016

Tema

Sirma Group

Иновативната българска компания Онтотекст АД представи новата, седма версия на своята семантична база данни GraphDB. Водещият продукт на Онтотекст се използва от компании, организации и разработчици от целия свят, за анализ на големи обеми от данни.

Новата версия GraphDB 7 поддържа най-новите стандарти за отворени данни на консорциума World Wide Web (W3C), и включва редица нововъведения, улесняващи управлението на бази данни, както и внедряването и използването на критични бизнес приложения.

GraphDB е семантична база данни, която позволява на организациите да съхраняват, организират и управляват съдържание под формата на семантично обогатени данни. Тя е не-релационна база данни (NoSQL) и може да поддържа в реално време значителни натоварвания и заявки, позволявайки интеграцията на различни типове масиви от данни и създавайки цялостен 360 – градусов изглед на информацията.

Новата версия предлага нови инструменти за достъп и търсене на данни, премахвайки необходимостта да се знае всичко за набора от данни, преди да започнете работа с нея. GraphDB 7 дава възможност на потребителите по-лесно да се колаборират с трети страни и външни масиви от данни, независимо от обема им, което я превръща мощен аналитичен инструмент за големи данни. На практика, тя може да бъде стартирана също толкова лесно, колкото което и да е друго приложение на персонален компютър. Версия 7 работи като приложение за операционните системи Windows, MacOS, както и Linux – дистрибуции.

Версия 7 предлага визуално проучване на въведените онтологии, създаване на интерактивна заявка за по-добро извличане на смисъл, и осигурява пълна поддръжка на RDF 1.1. Това позволява безпроблемен импорт на големи масиви от публично достъпни отворени данни, както и от патентовани свързани данни. Системата повишава ефективността при мониторинга на критични бизнес услуги и добавя автоматизиран SLA мониторинг, нов интуитивен набор за проверка за годността на масивите от данни. Разполага още с мощна, но много лесна за управление сървърна конфигурация на базата данни през HTTP и както и подобрени регистри на базите.

Освен това седмата версия включва и най-новите издания на всички библиотеки с отворен код, създадени от трети страни, интегрирани с GraphDB. Тя е обновена и със Sesame 2.8, заедно с всички промени в неговите API, работи с най-новите версии на Lucene, Solr, и Еlastic и прилага най-новите W3C стандарти.

За повече информация: http://ontotext.com