Новини

Експертeн опит за отварянето на данните на българското правителство

Дата

30 мар 2016

Tema

Sirma Group

Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст“ подкрепи организирането 4-та среща за отворени данни и свързани данни. Събитието се състоя в споделеното работно пространство Betahaus, София, на 29 март, от 19:00 ч. Експертите споделиха опита си, натрупан от проекта за отваряне на данните на българското правителство, както и за норвежкия опит в тази иновативна област.

Отворените данни са бързо развиваща се концепция за свободен достъп до големи масиви от данни, която има потенциала да подобри живота на хората в области като електронното управление, градската среда, екологията, превенцията на престъпленията и редица други обществени сфери.

Четвъртата среща на увеличаващата се общност от експерти в тази област у нас беше подкрепена от „Онтотекст“, чийто главен технически директор Марин Димитров е един от организаторите на събитието.

В рамките на срещата бяха представени добри практики в областта на отворените данни и примери за успешни проекти. Божидар Божанов, съветник на вицепремиера на България Румяна Бъчварова говори по темата „Отворени данни от окопите – уроците, които научихме, докато отваряхме данните на българското правителство“, и разказа за един от първите мащабни проекти в тази област у нас. Димитру Роман, главен изследовател в базираната в Осло SINTEF ICT, който е работил активно в сферата на отворените данни в Норвегия, от своя страна изнесе лекция на тема „ProDataMarket – пазар за отворени данни“. Владимир Алексиев, лидер на групата Data & Ontologies Management в „Онтотекст“ водеше дискусията „Как да откриваме отворени данни и онтологии?“