Новини

Софтуер за разпознаване на невярно онлайн съдържание

Дата

17 ное 2015

Tema

Sirma Group

Онтотекст представи интелигентен софтуер, предполагащ истинността на потребителско съдържание в интернет. Това стана в рамките на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи. Събитието се проведе на 11 ноември, в София. По време на конференцията д-р Георги Георгиев и д-р Лаура Толош представиха напредъка по международния проект Pheme, в който Онтотекст е партньор.

Конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи”, която се организира от Асоциацията на европейските журналисти – България, събра на едно място журналисти, медийни експерти, студенти и комуникационни специалисти. Лекциите и дискусията в рамките на събитието бяха фокусирани върху темите за навлизането на социалните мрежи като основен източник на информация за журналистите, възможностите за проверка истинността на уеб съдържанието, етичните казуси в отношенията с потребители на социалните мрежи, можем ли да променим посоката на информационния поток и др.

Д-р Георги Георгиев, ръководител на проекта Pheme от българска страна, запозна аудиторията с разработвания по проекта семантичен софтуер и демонстрира някои от неговите аналитични възможности. Той показа на посетителите как решението отговаря на въпроси като: „Кои са последните слухове?“, „Кои са най-популярните слухове?“, „Кои слухове са истина и кои са лъжа?“, „От коя част на страната идват най-много слухове?“ и др.

Проектът Pheme включва общо девет партньора от Англия, Германия, Австрия, Испания, България, Швейцария и Кения. За да анализира истинността на информацията, екипът използва иновативни алгоритми за машинно самообучение. Така се откриват „феми” – термин, създаден от екипа на Pheme, който добавя стойност „истина” или „лъжа” към понятието „меми” (идеи, слухове или други единици съдържание в интернет).

Тригодишният проект се съфинансира по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания в областта на информационните и комуникационни технологии. Toй има за цел да отговори на предизвикателството с широкото разпространение на невярна информация в мрежата. Онтотекст е част от Сирма Груп Холдинг АД, който наскоро успешно приключи кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

Повече информация за проекта PHEME е достъпна на адрес: http://pheme.eu