Новини

Онтотекст подкрепи национално състезание QUERYADA

Дата

19 окт 2015

Tema

Sirma Group

Варненският Свободен Университет организира на 17 и 18 октомври национално състезание по извличане на данни за студенти и ученици. Фокус на събитието беше използването на SPARQL. Състезанието е в три кръга като в първи кръг участниците решават 25 задачи, за определено време. Във втори кръг участниците се състезават отборно по трима, а в трети кръг участниците пишат заявки върху семантични данни и използват SPARQL заявки.

Онтотекст беше спонсор и партньор на събитието, предоставяйки собствения си продукт GraphDB за нуждите на 3-ти кръг на състезанието, както и помощ на журито в процеса на оценяване.

Целта на състезаниeто QUERYADA е да подобри уменията на студентите по SQL, и ги мотивира за работа със семантични данни, като подпомогне началните стъпки към област, която е от най-използваните в практиката.

Подобно събитие е идеалното място за свързване на индустрията и бизнеса със студентите, като бъдат изправени пред предизвикателство и провокирани да се изправят редом с професионалстите в решаването на даден проблем.

Повече за събитието може да намерите на: https://ontotext.com/company/news/ontotext-judges-the-final-round-of-queriada/ и http://queryada.com/.