Новини

Водещи американски музеи със софтуер на Sirma

Дата

19 мар 2015

Tema

Sirma Group

картинка

Българската технологична компания Sirma AI, с предишно наименование „Сирма Ай Ти Ти“ АД (Sirma ITT), част от „Сирма Груп Холдинг“ АД (Sirma Group Holding), въвежда система за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството в Националната галерия по изкуствата във Вашингтон (National Gallery of Art) и Metropolitan Museum в Ню Йорк. Наречена Conservation Space, технологичната платформа, разработена от българската софтуерна компания, ще бъде внедрена и в други водещи музеи в САЩ и Европа. След реализиране на проекта в САЩ, компанията ще предостави софтуерната платформа безплатно на българските музеи.

Целта на въвежданата технологична система е да осигури среда за сътрудничество и отразяване на работата на професионални реставратори от големи и малки музеи в целия свят. Системата е предназначена да подпомага реставраторите да си сътрудничат, отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации. Така специалистите ще могат по-добре да планират и реализират различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари. Изцяло интернет базирана, системата е разработена като приложение на платформата „Сирма“ за семантична интеграция на предприятието.

Българската компания печели отворен международен конкурс през 2013 г. в сътрудничество с друга компания на холдинга – „Онтотекст“ АД (Ontotext). Проектът е финансиран от фондация Andrew W. Mellon и е на стойност от над 2 милиона долара. И двете компании са част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която скоро планира първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса.

„Щастливи сме от успеха на българската технология в конкуренция с американски и европейски компании. Това, което наклони везните бе дългосрочната ни визия за развитие на платформата, наличност на вече работеща технология и приложението на авангардни семантични технологии.“ казва Явор Джонев, изпълнителен директор на „Сирма Ай Ти Ти“ АД.

След официалното й пускане като облачна услуга в началото на 2016 г., системата ще бъде предоставена безвъзмездно на българските музеи със съдействието на Министерството на културата.