Новини

Сирма Медикъл Системс с награда за високи постижения в иновациите

Дата

19 фев 2019

Tema

Sirma Group

Сирма Mедикъл Системс получи престижно признание за своите технологични разработки в областта на здравеопазването.

Росен Върбанов,изпълнителен директор на „Сирма Медикъл Системс“ АД получава отличието от Президента на България г-н Румен Радев.

SMS-Award-1 ©Ivan Donchev

Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Enterprise Europe Network – България връчиха марката „Високи постижения в иновациите“, която се дава като отличие на номинираните иновативни предприятия в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината” – 2016, 2017 и 2018 г.

Събитието, което се провежда за първи път се състоя на 8 февруари 2019 г., в Президентството под патронажа на президента на Р България Румен Радев. Президентът връчи на финалистите в конкурса “Иновативно предприятие на годината” за 2016, 2017 и 2018 г. марката “Високи постижения в иновациите”. Отличието се дава за първи път за високо качество и оригиналност на иновациите на българските фирми, за въздействието им на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, за ефективност на бизнес модела.

60 представители на утвърдени и новосъздадени компании получиха правото да използват марката “Високи постижения в иновациите” на фондация „Приложни изследвания и комуникации” като знак за своите успешни разработки в областта на ИТ сектора, в производството, в сферата на услугите, за научни постижения, за нови социални услуги.

Президентът Румен Радев постави акценти върху изключителната важност на иновациите за ускоряване растежа на икономиката: „Иновативността е най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а за това една държава трябва да има точно хора като вас - с отворен ум, критично мислене, борбеност да отстояват идеите си“. Държавният глава обърна внимание, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий и за хармоничното развитие на регионите.

Сирма Медикъл Системс е финалист от 2017 г, но сред финалистите са компании от цяла България. Президентът допълни, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий за хармоничното развитие на регионите. Г-н Радев е оптимист за развитието на иновационната среда у нас, защото все повече млади хора и фирми залагат на иновациите. „Нашият най-голям капитал са младите хора“, завърши той.

Росен Върбанов, изпълнителен директор на „Сирма Медикъл Системс“ АД, обърна внимание, че макар България да е на едно от първите места в света по високоскоростен интернет, тя заема едно от последните места по достъп на домакинствата до тази услуга. Г-н Върбанов посочи нивото на внедряване на нови технологии и иновации като определящ фактор за мястото на страната в Европа и света.

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, сподели че иновациите са локомотивът за икономическия растеж през последните години, а фирмите финалисти в конкурса са представителна извадка за развитието на тази среда.

Повече информация за събитието тук.